Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

DRUG INTERACTIONS IN PSYCHIATRIC PRACTICE

1.

Psikiyatri Doçenti, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Psikiyatri Klinik Direktörü-İstanbul

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 1999; 9: 78-92
Read: 637 Downloads: 461 Published: 14 March 2021

Psychopharm acology is the most active area of research and development in clinical medicine. The fact that every day a new psychoactive drug is being developed makes this area more important. While there are minimal developm ents in pharm acological agents between 1960 and the end of 1980s, nowadays every day a new drug is found and begins to be used in treatment. M oreover, when a drug is prescribed for a psychiatric disorder, not only a "prescription" is given, but also an agent that affects all the bodily functions, mental functions, social and familial interactions, job and vocational life and /o r other possible diseases present in the individual and interacts with drugs used for these condition, is given. As it is known, in subjects with a m edical condition, the prevalence rate of comorbid psychiatric condition is high (30-60%). Therefore, psychotropic m edication is being used with other drugs m ore and more frequently. In this article, the im portance of drug interactions in psychiatry, the cytochrom e P450 (CYP 450) enzyme system , drugs that are metabolized from this system , the interactions of these drugs with psychotropic, and with each other have been reviewed.


Psikiyatrik uygulamada ilaç etkileşimleri

Psikofarmakoloji, klinik tıpta araştırma ve gelişmenin en aktif alanıdır. Her geçen gün yeni bir psikoaktif ilacın keşfi bu alanı da¬ha da önemli hale getirmiştir. 1960'dan 1980 sonlarına kadar, farmakolojik ajanlar alanında küçük ilerlemeler kaydedilirken, son yıllarda bu alanda bir patlama yaşanmakta, her gün yeni bir ilaç bulunup, tedaviye girmektedir. Bir psikiyatrik bozukluk için ilaç yazılırken de salt bir "recetei" yazılmayıp; aynı zamanda o hastanın tüm vücut fonksiyonlarını, mental işlevlerini, ailesel ilişkilerini, iş ve meslek yaşamını ve/veya varsa başka bedensel hastalıklarını etkileyen veya o bu bozukluklarda kullanılan ilaç¬larla etkileşen bir ajan o kişiye verilmektedir. Bilindiği gibi, medikal hastalığı olanlarda komorbid psikiyatrik bozukluğa rast¬lanma prevalansı yüksektir (%30 - %60). Dolayısıyla psikotroplarla diğer medikal ilaçların birlikte kullanımı giderek artmakta¬dır.
Bu yazıda psikiyatride ilaç etkileşimleri konusunun önemi, sitokrom P450 (CYP 450) enzim sistemi ve bu enzim sistemi üzerin¬den metabolize edilen ilaçlar, bu ilaçlarla psikotropların ve psikotropların kendi aralarındaki ilaç etkileşimleri konulan gözden geçirilmiştir.
 

Files
EISSN 2475-0581