Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
POSTER PRESENTATIONS

Does thiocyanate trigger attention deficit hyperactivity disorder?

1.

Cumhuriyet University School of Medicine, Departments of Biochemistry, Sivas - Turkey

2.

Numune Hospital, Clinical Psychiatry, Sivas - Turkey

3.

Cumhuriyet University School of Engineering, Department of Chemistry Engineering, Sivas - Turkey

4.

Üsküdar University School of Medicine, Departments of Psychiatry, Istanbul - Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2012; 22: Supplement S79-S79
Keywords : ADHD, thiocyanate, rhodanese
Read: 605 Downloads: 459 Published: 25 March 2021

Objective: Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is characterized by aggression, attention deficit, impulsivity, and hyperactivity. Despite the existence of numerous studies on the etiology of ADHD, the actual cause of the disorder remained undetected. This study Objectives to measure the plasma rhodanese, thiocyanate (SCN-) levels, and thyroid function tests (FT3, FT4 and TSH) in normal children with ADHD and to compare them with one another.

Method: Plasma rhodanese and thiocyanate levels were spectrophotometrically measured, and the thyroid functions were immunochemically measured in forty-six patients (average age, 9.98±2.45) and in thirty-six (average age,10.50±2.54) healthy children as the control group.

Results: Compared with the control group, FT3 levels were found low and statistically meaningful in children with ADHD. FT4 levels were found in normal ranges, but lower and statistically meaningful compared to the control group. However, TSH levels were observed in normal ranges but higher and statistically meaningful compared to the control group. A significant level of different and high SCN- levels was found in the patient group.

Conclusion: High thiocyanate levels may be responsible for low FT3 levels as well as suppressing thyroid functions. And this will affect the basal metabolism thus trigger impulsivity and attention deficit-hyperavtivity in children with ADHD. Studies should be conducted in broader groups in order to shed light on the subject and back our results.


Tiosiyanat dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunu tetikler mi?

Amaç: Dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu (DEHB) uyumsuzluk, dikkatsizlik, dürtüsellik ve aşırı aktişik semptomları ile karakterizedir. Her ne kadar DEHB’ nun etyolojisine ait bir çok çalışma yapılmışsada, hastalığın kesin sebebi saptanamamıştır. Bu çalışmada DEHB’li ve normal çocuklarda plazma rodanez, tiyosiyanat düzeyleri (SCN-) ve tiroid fonksiyon testlerinin (FT3, FT4 ve TSH) ölçülmesi ve birbirleriyle karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Yöntem: Plazma rodenaz ve tiyosiyanat düzeyleri spektrofotometrik olarak, tiroid fonksiyonları ise immunokimyasal olarak kırkaltı hasta (ort. yaş: 9.98±2.45) ve kontrol grubu olarak otuzaltı sağlıklı çocuk (ort. yaş: 10.50±2.54) bireyde ölçüldü.

Bulgular: Kontrol grubuna göre DEHB’lu cocuklarda FT3 düzeyleri düşük ve istatiksel olarakta anlamlı bulundu. FT4 düzeyleri normal değer aralıklarında, fakat kontrol grubuna göre düşük ve istatiksel olarak anlamlı çıktı. Buna karşın TSH düzeyleride normal değer aralıklarında fakat kontrol grubuna göre yüksek gözlendi ve istatiksel olarak anlamlı çıktı. Hasta grubunda önemli derecede farklı ve yüksek SCN- düzeyleri saptandı.

Sonuç: Yüksek tiyosiyanat düzeyleri tiroid fonksiyonlarını baskılayacağı gibi düşük FT3 düzeylerinin de sorumlusu olabilir. Buda bazal metabolizmayı etkileyerek DEHB’lu çocuklarda dürtüselliği ve dikkat eksikliği-hiperaktiviteyi tetikleyebilir. Bu durumun açıklığa kavuşması ve sonuçlarımızın desteklenmesi için daha geniş gruplarda çalışmaların yapılması gerekmektedir.
 

Files
EISSN 2475-0581