Objective: Antipsychotic drugs may cause serious cardiovascular side-effects, including prolonged QT interval, eventually leading to torsades de pointes and sudden death. In this study, the differential effects of antipsychotic drugs on ECG parameters, particularly on QTc, is investigated.
Method: Sixty-nine patients with schizophrenia diagnosed according to DSM-IV diagnostic criteria who were drug-free for at least one month were randomized to participate in this study. The electrocardiogram of patients were performed at the beginning and two months later, and assessed by two independent cardiologists.
Results: In this study, differential effects of antipsychotics (clozapine, olanzapine, risperidone, quetiapine, sulpride, haloperidol) indicated that clozapine has caused a statistically significant change on heart rate (p<0.001) and on QTc (p=0.003). Although it was not statistically significant, the patients who were taking sulpride and haloperidol, had a trend to decrease in heart rate.
Conclusion: More attention to the cardiac system should be given, if clozapine is preferred as it causes QTc prolongation and tachyarrhythmia risks. Thus, the overall cardiovascular evaluation (especially ECG) should be performed in the patients before the treatment with clozapine and should be repeated when needed.
Şizofreni tanılı hastalarda antipsikotik ilaçların kardiyak etkilerinin karşılaştırılması
Amaç: Antipsikotik ilaçlar, sonuçta torsades de pointes ve ani ölüme neden olabilen, QT aralığında uzama gibi ciddi kardiyovasküler yan etkiler oluşturabilir. Bu çalışmada antipsikotik ilaçların, özellikle QTc olmak üzere, EKG parametreleri üzerine olan etkisinin karşılaştırılması hedeşenmiştir.
Yöntem: DSM-IV tanı kriterlerine göre şizofreni tanısını karşılayan ve en az 1 haftadır (depo antipsikotik kullananlarda en az 1 aydır) ilaç kullanmayan hastalardan, tesadüŞ örnekleme metodu ile seçilen 69 hasta değerlendirmeye alınmıştır. Çalışmanın başlangıcında ve çalışmaya başlandıktan 2 ay sonra elektrokardiyogram incelemesi yapılarak bulgular bağımsız iki kardiyolog tarafından değerlendirilmiştir.
Bulgular: Çalışmada hastalara reçete edilen antipsikotikler arasında (klozapin, olanzapin, risperidon, ketiapin, sülpirid, haloperidol), yalnızca klozapinin EKG üzerine istatistiksel anlamlı etkilerinin olduğu (kalp hızı için p<0.0001; QTc için p=0.003) saptanmıştır. İstatistiksel olarak anlamlı olmasa da, sülpirid ve haloperidol alan hastaların kalp atım sayıları düşmüştür.
Sonuç: Klozapin, kardiyak etkileri açısından farklı bir ilaç olarak, diğer atipik antipsikotiklerden ayrı değerlendirilmelidir. QTc uzaması ve taşiaritmi riski nedeniyle daha dikkatli olunmalıdır. Klozapin tedavisi öncesi, hastalarda ayrıntılı kardiyovasküler değerlendirme (özellikle EKG) yapılmalı ve gerektiğinde tekrarlanmalıdır.