Objective: The presence of chronic neurological functional deficits in epilepsy increases susceptibility to psychiatric diseases. Especially, complex partial seizures are associated with psychiatric symptoms commonly and as many as %10-30 of patients may have psychosis. The classification has been made according to the time interval of the psychotic symptoms; ictal psychosis psychotic symptoms occur only during a seizure; postictal psychosis occurs after a short period, and seizures arising from persistent psychotic symptoms of schizophrenia-like condition are referred as interictal psychosis.
Methods: A 42 year old patient with epilepsy since age 7, who had psychotic symptoms, was differentiated from schizophrenia and diagnosed with interictal psychosis based on the clinical features (ICD-10 schizophrenia like psychosis). He was treated with aripiprazole and his treatment response and 1 year follow up were discussed. An epileptic focus was determined in the right hemisphere on EEG and in left parietal lobe on PET and also left mesial temporal sclerosis (MTS) was detected on MRI. Aripiprazole 10mg/day, which is known to reduce the seizure threshold and also lower and improve the negative symptoms, was started. Treatment response was assessed by SANS, SAPS, and social- occupational functioning assessment questionnaires. First evaluations were conducted in the second week and there were dramatic changes in the scale scores. She also had significant clinical improvement especially in negative symptoms and social functioning. She was called to assess response to treatment second time after 4 weeks.
Conclusion: Our case has the following features: We have offered a 1-year follow-up period and reviewed the similarities and the differential diagnosis from schizophrenia and the clinical symptoms observed in follow up of patients with interictal psychosis. Finally, our case also has a unique feature due to treatment of schizophrenia-like psychosis of epilepsy with aripiprazole. The antipsychotic treatments are known to reduce the threshold for epileptic seizures. However psychosis associated with epilepsy needs twoway thinking. Therefore we thought the so-called thirdgeneration antipsychotic aripiprazole might be a good option to use. The clinical similarities and differences between idiopathic schizophrenia and schizophrenia-like psychosis of epilepsy are important to know for differential diagnosis and treatment planning.
Bir yıl süre ile izlenen interiktal psikoz tanılı bir olguda aripiprazol kullanımı
Amaç: Epilepsi hastalığının temelinde var olan kronik nörolojik fonksiyon bozukluğu, psikiyatrik hastalıklara olan yatkınlığı arttırmaktadır. Özellikle, kompleks parsiyel nöbetlerle psikiyatrik bulguların birlikteliği oldukça sıktır ve hastaların %10-30 kadarında psikoz birlikteliği vardır. Psikotik belirtilerin ilişkisi psikotik bulguların ortaya çıktığı zamana göre sınışandırılmaktadır; belirtiler sadece nöbet sırasında ortaya çıkıyorsa iktal psikoz, nöbetten kısa bir süre sonra ortaya çıkıyorsa postiktal psikoz, nöbetler arasında ortaya çıkan kalıcı psikotik belirtilerin olduğu şizofreni benzeri durum ise interiktal psikoz olarak adlandırlmaktadır.
Yöntem: Bu yazıda, 7 yaşından itibaren epilepsi hastalığı olan, 42 yaşındaki kadın olgunun ortaya çıkan psikotik belirtilerinin 1 yıl süre ile izlenmesi, şizofreni ile ayırıcı tanısının yapılması, interiktal psikozun klinik özellikleri ve şizofreni dışı psikotik bir bozuklukta aripiprazol tedavisinin kullanılması ve tedaviye yanıtı tartışılmıştır. Hastaya yapılan EEG tetkikinde sağ hemisferde epileptik odak, MR sonucunda sol mesial temporal skleroz (MTS) ve PET tetkikinde sol pariyetal lobta epileptik odak saptanmıştır. Hastaya nöbet eşiğini daha az düşürdüğü ve negatif belirtiler üzerine olumlu etkisi olduğu bilinen aripiprazol tedavisi 10mg/gün olarak başlanmıştır. Tedavi yanıtı SANS, SAPS, Sosyal ve mesleki işlevsellik ölçekleri ile değerlendirilmiştir. İlk tedavi yanıtı 2. haftada değerlendirilmiş ve ölçek puanlarında belirgin derecede değişiklik saptanmıştır. Tedavi ekibimizin klinik gözleminde hastamızda özellikle negatif belirtilerde ve işlevsellikte belirgin düzelmeler olduğu dikkatimizi çekmiştir ve tedavi yanıtını ikinci kez değerlendirmek üzere 4 hafta sonra kontrole çağrılmıştır.
Sonuç: Sunmuş olduğumuz olgu 1 yıllık izlem süresinde interiktal psikozun şizofreni kliniği ile olan benzerliğini ve ayırıcı tanısının nasıl yapıldığını, gözlenmiş olan klinik belirtilerin takibini ve son olarak aripiprazol ile şizofreni benzeri epileptik bir psikozun tedavisinin ele alınması açısından ülkemizde sunulmuş diğer vaka takdimlerinden farklı bir özellik taşımaktadır. Antipsikotik tedavilerin epileptik nöbet eşiğini düşürebildiği bilinirken, çift yönlü düşünmeyi gerektiren; epilepsi ve psikoz birlikteliği olan hastalarda üçüncü kuşak antipsikotik olarak adlandırılan aripirazolün tedavide iyi bir seçenek olabileceği değerlendirilmiştir. Özellikle negatif bulguların ön planda olduğu olgularda etkili olabildiği gözlenmiştir. Klinik olarak idiopatik şizofreni ve şizofreni benzeri epileptik psikozun klinik benzerlikleri ve farklılıklarının bilinmesi ayırıcı tanı ve tedavinin planlanması açısından önemlidir.