Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

Alterations in medication in a child and adolescent psychiatric outpatient clinic

1.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi ABD, İzmir-Turkey

2.

82. Yıl Devlet Hastanesi, Aydın-Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2005; 15: 127-133
Read: 797 Downloads: 574 Published: 06 March 2021

Objective: To examine alterations in medication practices in a child and adolescent psychiatric outpatient clinic.

Method: A retrospective chart review of consecutive patients admitted to a child and adolescent psychiatric outpatient clinic of a university hospital was performed over a period of six months.

Results: Hyperactivity-distractibility was the most common admission symptom and attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD) was the most common disorder. Approximately one-quarter of subjects were prescribed psychotropic medications. The most commonly prescribed medications were in descending order of frequency: selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs), tricyclic antidepressants, atypical antipsychotics and stimulants. About half of depressed subjects were prescribed SSRIs and one-quarter of subjects with ADHD were prescribed stimulants.

Conclusions: Our findings may be helpful in improving treatment services in child and adolescent psychiatry.


Bir Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Polikliniğinde ilaç Tedavisi Uygulamalarının Değişimi

Amaç: Çocuk ve ergen psikiyatrisinde ayaktan hasta hizmetlerinde ilaç tedavisi uygulamalarının değişimini araştırmak.

Yöntem: Bir üniversite hastanesi çocuk ve ergen psikiyatrisi polikliniğ inde, altı ay içinde muayene edilen hastaların dosyaları, geriye dönük olarak incelenmiştir.

Bulgular: En sık başvuru yakınması aşırı hareketlilik-dikkat dağınıklığı; en sık bozukluk tanısı dikkat-eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olarak belirlenmiştir. Olguların yaklaşık dörtte birine psikotrop ilaç önerilmiştir. En fazla önerilen ilaç grupları seçici serotonin gerialım inhibitörleri (SSRI), trisiklik antidepresanlar, atipik antipsikotikler ve psikostimülanlar olarak sıralanmıştır. Depresyonu olanların yaklaşık yarısına SSRI ve DEHB’si olanların yaklaşık dörtte birine psikostimülan tedavisi önerilmiştir.

Sonuç: İlaç kullanımı ile ilgili çalışmamızda saptanan bulgular çocuk ve ergen ruh sağlığında tedavi hizmetlerinin iyileştirilmesinde yararlı olabilir.

Files
EISSN 2475-0581