Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

ADAPTATION AND RELIABILITY ANALYSIS OF HEALTH MEASUREMENT QUESTIONNAIRE

1.

Aile Hekimi Uzmanı, Kemalpaşa Ana Çocuk Sağlığı Merkezi

2.

Psikiyatri Yardımcı Doçenti, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fak. Psikiyatri A. D

3.

Psikiyatri Uzmanı, Ege Üniversitesi Tıp Fak. Psikiyatri A. D

4.

Psikiyatri Uzmanı, İzmir Atatürk Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniği

5.

Psikiyatri Profesörü, İzmir Atatürk Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniği

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 1999; 9: 104-108
Read: 855 Downloads: 527 Published: 12 March 2021

W ith the new treatment methods, life time increases, but the quality of life of the patients may be affected adversely. To m easure the quality of life, several instruments have been developed. In 1991, Kind and colleagues have developed Health Measurement Questionnaire (HMQ) for the m easurement of the quality of life of inpatients. In this study, testing the adaptation and reliability of Turkish version of HMQ was aimed. First, Health M easurement Questionnaire was translated into Turkish. After the establishment of the equivalence of the original version and Tur ish version of HMQ, the reliability analyses of HMQ with medically ill patients were performed. The study was carried out with a total of 96 in- or outpatients in the medical or surgical clinics of İzmir Atatürk State Hospital. Cronbach alpha coefficient of HMQ in medically ill patients was found to be 0.7831. Item-total correlation coefficients were between 0.7637 and 0.7871. Test-retest correlation coefficients were calculated to be between 0.2497-0.7169, and the correlation coefficients of all of the items, except one, were statistically significant. As a conclusion, it was founded that the Turkish version of Health M easurement Questionnaire can be used reliably in medically ill patients.


Sağlık Düzeyi Ölçeği'nin Türkçe'ye uyarlanması ve güvenilirliği

Yeni tedavi yöntemleri ile birlikte yaşam süresi uzamakta, ancak hastaların yaşam kalitesi de etkilenmektedir. Bu hastalarda yaşam kalitesinin ölçülebilmesi için bazı ölçekler geliştirilmiştir. Bu bağlamda Kind ve arkadaşları 1991 yılında hastanede yatarak tedavi gören hastaların yaşam kalitesini ölçmek için Sağlık Düzeyi Ölçeği (SDÖ)'ni geliştirmişlerdir. Bu çalışmada SDÖ'nin Türkçe'ye uyarlanması ve güvenilirliğinin sınanması amaçlanmıştır.
ilk aşamada Sağlık Düzeyi Ölçeği'nin Türkçe'ye çevirisi yapılmıştır. Türkçe çevirisi ile İngilizce orijinali arasındaki eş-değerlili¬ğin saptanmasından sonra ölçeğin bedensel hastalığı olan hastalar üzerinde güvenilirlik çalışmasına geçilmiştir. Güvenilirlik çalışması için İzmir Atatürk Eğitim Hastanesi dahili ve cerrahi kliniklerinde yatarak ya da ayaktan tedavi gören toplam 96 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. SDÖ'nin bedensel hastalığı olan hastalarda güvenilirliğinde Cronbach alfa katsayısı 0.7831 olarak bulunmuştur. Madde-tüm ölçek korelasyon katsayılarına bakıldığında ise bu değerler 0.7637 ile 0.7871 arasında bulunmuştur. Hesaplanan test-yeniden test korelasyon katsayıları ise 0.2497 ile 0.7169 arasında bulunmuştur ve bir madde dışında istatistiksel olarak anlamlı düzeydedir.
Sonuç olarak SDÖ'nin Türkçe versiyonunun bedensel hastalığı olan hasta gruplarında güvenilir bir biçimde kullanılabileceği saptanmıştır.

Files
EISSN 2475-0581