Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

Venlafaxine in the treatment of depression in schizophrenia

1.

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, Manisa-Turkey

2.

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Öğretim Üyesi, Manisa-Türkiye

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2006; 16: 35-38
Read: 741 Downloads: 399 Published: 05 March 2021

Objective: Depression in schizophrenia is associated with a poor outcome, an increased risk of relapse and a high rate of suicide therefore it must be treated carefully. Venlafaxine is a dual-action serotonin and noradrenergic reuptake inhibitor and is effective in treating depressive patients.

Method: In this study the efficacy and tolerability of venlafaxine is evaluated in 8 schizophrenic patients with depression who used venlafaxine adjunctive to atypical antipsychotics.

Results: The patients were assessed with Calgary Depression Scale for Schizophrenia (CDSS), Scale for the Assessment of Positive and Negative Symptoms (SAPS and SANS) at the beginning, 4th week and 8th week. At the end of 8th week of treatment, 2 patients were fully remitted, the other 4 patients showed 80-90% improvement. Total SAPS scores dropped 2 points whereas SANS scores were dropped by 25%. No patients had an adverse event leading to an intervention.

Conclusion: Venlafaxine may be an effective and safe alternative in the treatment of depression in schizophrenia.


Şizofrenide Depresyonun Venlafaksinle Sağaltımı*

Amaç: şizofrenide depresyon kötü hastalık seyri, yüksek tekrarlama riski ve yüksek oranda özkıyımla ilişkili olduğundan çok dikkatli bir şekilde tedavi edilmelidir. Venlafaksin çift etkili bir serotonin ve noradrenerjik geri-alım inhibitörüdür ve depresif hastaların tedavisinde etkilidir.

Yöntem: Bu çalışmada, tedavilerinde atipik antipsikotiklere ek olarak venlafaksin alan 8 şizofreni hastası ele alınmış ve venlafaksinin bu hastalarda etkisi ve yan etkisi değerlendirilmiştir.

Bulgular: Hastalara başlangıçta, 4. haftada ve 8. haftada Calgary şizofrenide Depresyon Ölçeği (CşDÖ), Pozitif Semptomları Değerlendirme Ölçeği (PSDÖ) ve Negatif Semptomları Değerlendirme Ölçeği (NSDÖ) uygulanmıştır. Sekizinci haftanın sonunda hastaların 2’si tamamen, 4’ü ise %80-90 oranında iyileşme göstermişlerdi. Toplam PSDÖ skorları 2 puan düşerken, NSDÖ skorları %25’e kadar düşmüştür. Hastaların hiçbirisinde müdahale gerektirecek bir yan etki ortaya çıkmamıştır.

Sonuç: Venlafaksin, şizofrenide depresyonun tedavisinde etkili ve güvenli bir seçenek olabilir.

Files
EISSN 2475-0581