Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

Factorial structure and reliability and validity of Turkish Version the Stages of Change Readiness and Treatment Eagerness Scale (SOCRATES) in male alcohol dependent inpatients

1.

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, AMATEM, İstanbul-Türkiye

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2008; 18: 84-91
Read: 750 Downloads: 430 Published: 03 March 2021

Objective: The Stages of Change Readiness and Treatment Eagerness Scale (SOCRATES), is a 19-item self-rating scale developed by Miller and Tonigan (1996) for screening motivation and readiness to change dirinking - related behavior. Factorial analyses showed that it contains 3 factors namely: (1) Recognition (Re), (2) Ambivalence (Am), and (3) Taking steps (Ts). In this current study, the reliability, validity, and factorial structure of the Turkish version of the SOCRATES scale were determined.

Method: The study was conducted in hospitalized patients of Bakirkoy State Hospital for Mental Health and Neurological Disorders, AMATEM (Alcohol and Drug Research, Treatment and Education Center) in Istanbul between January and July 2006. Hundred and seventy one inpatients diagnosed as having "Alcohol Use Disorder” were included in the study. Patients were administrered a sociodemographic form, the SOCRATES, the Treatment Motivation Questioneer (TMQ), and Michigan Alcohol Screaning Test (MAST). The internal consistency of the Turkish version of SOCRATES was evaluated by the Cronbach’s Alpha test, and for validity assessment the TMQ was used.

Results: The Turkish version of the scale with 16 item solution was found to be consistent with the original scale. In alcohol dependents; the internal consistency coefficient (Cronbach’s alpha) was 0.77 for Re scale, 0.74 for Am scale, 0.78 for Ts, and 0.85 for SOCRATES. For each of the items, the corrected item-total correlation values were higher than 0.48 and significant with a degree of p<0.001. Three subscales, total score of the SOCRATES and TMQ were correlated significantly with a degree of p<0.001.

Discussion: Results which were obtained in this study suggests that the Turkish version of the SOCRATES can be used as reliable and valid measure for alcohol dependent inpatients.


Değişime Hazır Olma ve Tedavi İsteği Ölçeği (SOCRATES) Türkçe Versiyonu’nun yatarak tedavi gören erkek alkol bağımlısı hastalarda faktör yapısı, geçerliği ve güvenirliği

Amaç: Değişime Hazır Olma ve Tedavi İsteği Ölçeği (SOCRATES) Miller ve Tonigan (1996) tarafından geliştirilen ve alkol kullanım bozukluğu olan olgularda değişim için hazır olmayı ve motivasyonu değerlendirmek için düzenlenmiş 19 maddelik özbildirime dayalı bir soru formudur. Orijinal ölçeğin faktör analizi formun üç alanda kümelendiğini göstermiştir: (1) Farkına varma (Fv), (2) İkilem (İk) ve (3) Adım atma (Aa). Bu araştırmanın amacı, ölçeğin Değişime Hazır Olma ve Tedavi İsteği Ölçeği (SOCRATES) adıyla Türkçe’ye uyarlanarak, alkol kullanım bozukluğu olan hastalarda faktör analizinin yapılması ve geçerlik ve güvenirliğinin araştırılması ve ülkemizde de kullanıma kazandırılmasıdır.

Yöntem: Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Alkol Madde Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi’ne (AMATEM) Ocak-Temmuz 2006 tarihleri arasında yatarak tedavi gören hastalar çalışma kapsamına alındı. DSM-IV tanı ölçütlerine göre alkol bağımlılığı tanısı konan 171 hasta çalışma örneklemini oluşturdu. Hastalar sosyodemografik soru formunun yanısıra, SOCRATES, Tedavi Motivasyonu Anketi (TMA) ve Michigan Alkolizm Tarama Testi (MATT) ile değerlendirildi. SOCRATES’in Türkçe versiyonunun iç tutarlılığını saptamak için Cronbach alfa ve geçerliğinin değerlendirilmesi için daha önce ülkemizde geçerlik çalışması yapılmış olan TMA kullanıldı.

Sonuçlar: Ölçeğin Türkçe formunun 16 maddelik halinin faktöryel yapısı ölçeğin orjinali ile uyumlu bulunmuştur. Ölçeğin iç tutarlılık ölçümünde Cronbach alfa katsayıları alkol bağımlılığı olan hastalarda birinci ölçek (Fv) için 0.77, ikinci ölçek (İk) için 0.74, üçüncü ölçek (Aa) için 0.78 ve tüm ölçek (SOCRATES) değerlendirildiğinde 0.85 olarak bulundu. Her alt ölçek ve o alt ölçekte bulunan maddeler arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (p<0.001, r>0.48). Toplam SOCRATES ve üç alt ölçeğinin puanları ile TMA puanı arasında anlamlı ilişki saptandı (p<0.001).

Değerlendirme: Bu çalışmanın bulguları, SOCRATES’in Türkçe düzenlenmiş şeklinin alkol kullanım bozukluğu olan hastalarda geçerli ve güvenilir olduğunu ve Türk toplumunda da kullanılabileceğini düşündürmektedir.

Files
EISSN 2475-0581