Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

Anxiety and depression levels in interferon using and non using hepatitis C patients

1.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, Gaziantep-Türkiye

2.

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları AD, Urfa-Türkiye

3.

Av. Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi Dahiliye Birimi

4.

Gaziantep Üniversitesi Psikiyatri AD, Gaziantep-Turkey

5.

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD, Denizli-Türkiye

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2006; 16: 155-159
Read: 746 Downloads: 500 Published: 05 March 2021

Objective: This study aims to compare the depression and anxiety levels in interferon using and non-using groups of patients with hepatitis C.

Method: In this case control study, 55 Hepatitis C patients of 40 using interferon and 15 nonuser were applied Hamilton Depression Rating (HAM-D) Scale and Hamilton Anxiety (HAM-A) Scale at first crosss sectional psychiatric evaluation.

Results: Frequencey of anxiety disorders and depression was found significantly higher in interferon using group than nonuser group. When compared scale scores; HAM-A and HAM-D scores were signicantly higher in interferon using group than nonuser group.

Discussion: In this study, significantly higher depressive and anxiety symptoms were found in interferon using patient group than nonuser group. Physicians should be aware of psychiatric complications during interferon treatment.


İnterferon tedavisi alan ve almayan hepatit C hastaları nda anksiyete ve depresyon düzeyleri

Amaç: Bu çalışma hepatit C enfeksiyonu olan hastaların interferon tedavisi alan ve almayan gruplarında depresyon ve anksiyete düzeylerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır.

Yöntem: Bu vaka kontrol çalışmasında interferon tedavisi alan 40 ve almayan 15 olmak üzere toplam 55 hepatit C enfeksiyonlu hastada kesitsel olarak yapılan ilk psikiyatrik değerlendirmede Hamilton Anksiyete (HAM-A) ve Hamilton Depresyon (HAM-D) ölçekleri uygulanmıştı r.

Bulgular: İnterferon tedavisi alan grupta anksiyete bozuklukları ve depresyon tanı sıklığı interferon almayan gruba oranla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksekti. Ölçek skorlarının karşılaştırılmasında; interferon tedavisi alan grupta HAM-A ve HAM-D skorları almayan gruba oranla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu.

Tartışma: Çalışmamızda interferon tedavisi alan hasta grubunda anksiyete ve depresyon belirtilerinde almayan gruba oranla anlamlı düzeyde yükseklik saptanmıştır. İnterferon tedavisi alan hastalarda muhtemel psikiyatrik belirti ve bozukluklara karşı hekimlerin duyarlı olması gerekmektedir.

Files
EISSN 2475-0581