Psychiatry and Clinical Psychopharmacology
PANEL ABSTRACTS

The management of the cases that has potential trend of dependency: Clinical use of benzodiazepines: Risk of dependency what extent?

1.

Uskudar University, Istanbul - Turkey

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2012; 22: Supplement S3-S3
Read: 647 Downloads: 458 Published: 28 March 2021

Benzodiazepines are widely use in the treatment of anxiety disorders and sleep disorders. Most of the time physical and pscyhological causes of anxiety are difficult to seperate. Both of the causes are temporarily treated by central nervous system depressants that act through GABA-A receptors, benzodiazepines. The use of benzodiazepines can result in physcialand psychological dependence. People who abuses drugs may become addicted but abuser is not necessarily addicted. The abuse of benzodiazepines has 2 different patterns: abuse by people who use drugs for for euphoriant effects and unintentional abuse by people who started benzodiazepine for the treatment of anxiety disorder end up using them inappropriate way and abuse. The understanding and management of benzodiazepine dependence and withdrawal continue to be of some clinical importance. Duration of the treatment of withdrawal and dependence of benzodiazepines, dose of the medication and half time of the medication are the 3 factors that influence intensity and duration of withdrawal effects. How to stop Benzodiazepins: 1. Gradual tapering 2. Subtitution with long acting BZ 3. Treatment of withdrawal symptoms with other medications 4. Continued treatment with BZ 5. Substitution with pregabalin BZ dosage, dependence characteristics, psychopathology and personality are related with successful discontinuation of BZ. Treatment condition, the severity of the end-of-treatment insomnia, self efficacy of coping with BZ and and craving are the predictors of relapse. This presentation will be focused not only on the withdrawal syndrome and the pharmacological and patient variables but also the various approaches to managing benzodiazepine dependence and withdrawal.


Bağımlıklık potansiyeli olan anksiyete bozukluğu olgularının idaresi: Benzodiazepinlerin Klinik kullanımı: Bağımlılık riskleri

Benzodiazepinler anksiyete bozuklukları ve uyku bozuklukları tedavisinde çok yaygın kullanılmaktadır. Anksiyetenin fiziksel ve psikolojik nedenlerini ayırd etmek çoğu zaman çok güç olmaktadır. Bu nedenler geçici olarak merkezi sinir sistemi depresanı olan GABA-A reseptörleri aracılığıyla etkisini gösteren benzodiazepinlerle tedavi edilmektedir. Benzodiazepinlerin kullanımı fiziksel ve psikolojik bağımlılığa yol açmaktadır. İlacı kötüye kullanan insanlar ilerde bağımlı olabilirler ama her kötüye kullanan mutlak bağımlı değildir. Benzodiazepinlerin kötüye kullanımı iki farklı yolla olmaktadır. Birincisi, ilacı özellikle öforizan etkisi nedeniyle kötüye kullananlar ikincisi ise amaçlamadan anksiyete bozukluğu tedavisi için benzodiazepin başlanmış ama sonuçta uygun olmayan kullanım ve kötüye kullanım ile sonuçlanmış olgular. Benzodiazepin bağımlılığını ve yoksunluk belirtilerini anlamak ve idare edebilmekklinik açıdan çok önemlidir. Yoksunluk belirtilerinin şiddeti ve süresi yoksunluk ve bağımlılık süresi, ilacın dozu ve yoksunluk etkilerinin süresi ile ilişkilidir. Benzodiazepinler nasıl kesilir:
1- Doz azaltılarak
2- Uzun etkili bir benzodiazepin ile değiştirilerek
3- Yoksunluk belirtileri başka ilaçlarla tedavi edilerek
4- Benzodiazepin tedavisine devam ederek
5- Pregabaline değiştirilerek
Benzodiazepin dozu, bağımlılıközellikleri, pskipatoloji ve kişilik başarılı benzodiazepin kesilmesi ile ilişkilidir. Tedavi koşulları,tedavi sonunda ki uykusuzluğun şiddeti, benzodiazepinlerle başedebilme becerileri ve arama davranışı relapsın belirleyicileridir. Yoksunluk belirtileri Bu sunumda, benzodiazepinlere bağlı gelişen yoksunluk belirtileri ve bu duruma yol açan farmakolojik ve hastaya ait değişkenlerle benzodiazepinlere olan bağımlılık ve yoksunluk idaresinde kullanılan yöntemler ele alınacaktır.

Files
EISSN 2475-0581