Psychiatry and Clinical Psychopharmacology

Postconcussion syndrome in psychiatry

1.

2. Psikiyatri Kliniği, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara-Türkiye

Psychiatry and Clinical Psychopharmacology 2008; 18: 130-139
Read: 619 Downloads: 433 Published: 03 March 2021

Postconcussion syndrome is a group of affective, cognitive, somatic, and sensorial symptoms which occurs after mild or moderate head injury. It has been known that postconcussion syndrome leads to depressive disorder. Depressive disorder negatively affects the prognosis of postconcussion syndrome, neurocognitive functions, and may cause disability. Postconcussion patients may present in various symptoms. These symptoms can change from somatic complaints like headache, insomnia, fibromyalgia to psychiatric symptoms due to depressive disorder and anxiety. Patients’ symptoms can be unhappiness, hopelessness, depressive mood, and anger. It has to be considered that the syndrome may act like psychatric diseases. In this article, firstly properties about postconcussion syndrome is reviewed in terms of clinic properties, epidemiology, and ethiology. Then we mentioned about frequency, risk factors, and pathogenesis of depressive disorder due to postconcussion syndrome and how depressive disorder effects on the prognosis, psychosocial, cognitive functions and treatment in postconcussion patients.


Psikiyatride Beyin Sarsılması Sonrası Sendromu

Beyin Sarsılması Sonrası Sendromu hafif veya ılımlı kafa travmasından sonra kişide meydana gelen birtakım duyusal, bilişsel, bedensel ve algısal belirtilerden oluşur. Bu sendrom depresif bozukluğa yol açabilmekle birlikte depresif bozukluğun da Beyin Sarsılması Sonrası Sendromu’nun gidişatına, travma sonrası nörobilişsel işlevselliğe olumsuz yönde etkileri olabileceği ve yeti kaybına sebep olabileceği bilinmektedir. Beyin Sarsılması Sonrası Sendromu sonrası hastalar psikiyatristlere çeşitli yakınmalarla başvurabilirler. Bunlar baş ağrısı, uykusuzluk, fibromiyalji gibi bedensel yakınmalardan, mutsuzluk, umutsuzluk, sinirlilik gibi depresyon-anksiyeteye ait belirtilere kadar geniş bir yelpaze içinde olabilmektedir. Bu sendromun birçok psikiyatrik hastalık gibi davranabileceğini göz önünde bulundurmalıdır.
Bu yazıda öncelikle Beyin Sarsılması Sonrası Sendromu’nun epidemiyolojisi-etyolojisi, fizyopatolojisi ve kliniğinden bahsedilecektir. Sonra Beyin Sarsılması Sonrası Sendromu’nda görülebilen depresyonun sıklığı, risk faktörleri ve patogenezinden, depresif duygu durumun varlığının Beyin Sarsılması Sonrası Sendromu’nun gidiflat›na, psikososyal ifllevselli¤e, biliflsel fonksiyonlara olan etkileri ve Beyin Sarsılması Sonrası Sendromu’nun tedavisi ile ilgili olarak günümüzde varolan bilgiler aktarılmaya çalışılacaktır.

Files
EISSN 2475-0581